سهام یا سهم چیست ؟
سهام، واحدی از مالکیت در یک شرکت یا سازمان می باشدو به سرمایهگذاران اجازه میدهد تا در سود و زیان آن شرکت شریک شوند. به طور مثال ، وقتی که شخص حقیقی یا شخص حقوقی سهام یک شرکت را خریداری میکند، در واقع مالک بخشی از آن شرکت می شود. در ادامه به بررسی انواع سهام و نقل و انتقال سهام و مزایا و معایب آن ها خواهیم پرداخت.
جهت کسب اطلاعات در مورد شرکت سهامی خاص به سایر صفحات ما مراجعه نمایید.
تماس با کارشناس
برای مشاوره
"*" indicates required fields
انواع سهام
1. سهام با نام
– تعریف: سهام با نام سهامی می باشد که نام دارنده آن در دفاتر شرکت ثبت شده می باشد .
– حقوق و مزایا: دارنده این نوع سهم از حقوقی مانند حق رأی در مجامع عمومی و دریافت دیویند بهره مند می گردد .
– انتقال: نقل و انتقال این نوع سهام باید در دفاتر شرکت ثبت گردد و احتمال اینکه محدودیت هایی داشته باشد وجود دارد .
– شناسایی دارنده: این نوع سهام در دفاتر شرکت ثبت می گردد به همین علت شناسایی مالکیت آسانتر می باشد .
2. سهام بینام
– تعریف: سهام بینام سهامی می باشد که مالکیت آن به دارنده آن تعلق دارد و نیازی به ثبت نام ندارد.
– حقوق و مزایا: دارنده این نوع سهم از حقوقی مانند حق رأی در مجامع عمومی و دریافت دیویند بهره مند می گردد .
– انتقال: انتقال این نوع سهام بسیار آسانتر از سهام با ناممی باشد ، به علت اینکه دارنده کافی است آن را به شخص دیگری انتقال دهد.
– عدم شناسایی دارنده: یکی از معایب این نوع سهام عدم شناسایی مالکیت می باشد، که میتواند مشکلاتی از نظر امنیت و شفافیت ایجاد کند.
3. سهام عادی:
سهامداران حق رأی در مجامع عمومی شرکت و حق دریافت سود را دارند . سهامداران این نوع سهم در صورت ورشکستگی شرکت، آخرین افرادی هستند که حق دریافت داراییهای باقیمانده را دارند.
4. سهام ممتاز:
در این نوع سهام حق رأی ندارد، ولی به جای آن ، سهامداران ممتاز حق دریافت سود ثابت و در صورت ورشکستگی اولویت دریافت داراییهای باقیمانده را دارند.
در ادامه با نقل و انتقال سهام و تبدیل آن ها بیشتر آشنا خواهیم شد.
ویژگیهای سهام
خرید سهم یک روش برای سرمایه گذاری می باشد و با این روش می توان سرمایه و سودآوری را افزایش داد . لذا باید به این نکته هم اشاره گردد که ممکن است قیمت سهام بالا و پایین شود که سرمایه گذار با ریسک همراه می باشد . خرید و فروش سهام نیز در بازارهای مالی مثل بورس اوراق بهادار انجام می گردد.
نقل و انتقال سهام بینام به سهام بانام
در این روش دارنده سهام بی نام که نام شخص در دفاتر شرکت ثبت نشده است سهام خود را به سهام با نام نقل و انتقال می دهد که در این صورت نام دارنده سهم در دفاتر شرکت ثبت خواهد شد و مالکیت سهام به صورت قانونی قابل شناسایی می باشد .
مزایای تبدیل سهام بینام به بانام
سهام با نام شفافیت بیشتری نسبت به سهام بی نام دارد و در صورت به وجود آمدن مشکل مالی یا قانونی قابلیت پیگیری آسان تری دارد و سهام با نام نسبت به سهام بی نام از مزایا و حقوق بیشتری برخوردار می باشد .
معایب تبدیل سهام بینام به بانام
جهت تبدیل سهام بی نام به بانام باید مراحل ادارای آن طی گردد و نیازمند زمان می باشد و گاهی ممکن است سهام بانام کمتر از سهام بینام نقدشوندگی داشته باشد . نقل و انتقال سهام بی نام به با نام نیازمند رعایت قوانین خاص خود می باشد .
تبدیل سهام بانام به سهام بی نام
دراین روش دارنده سهام بانام که نامش در دفاتر شرکت ثبت شده است سهام خود را به سهام بی نام تبدیل میکند که در اینصورت نام دارنده سهم در دفاتر شرکت ثبت نخواهد شد و مالکیت آن به سادگی با نقل و انتقال فیزیکی سند سهام منتقل میشود.
مزایای تبدیل سهام بانام به بینام
در این نوع سهام نقل و انتقال سهام بانام به بی نام مراحل ادارای کمتری دارد و خرید و فروش آن راحت تر می باشد و دارنده این نوع سهام اگر تمایل داشته باشد هویتش ناشناس می ماند .
معایب تبدیل سهام بانام به بی نام
از معایب نقل و انتقال سهام بانام به سهام بی نام می توان به کاهش شفافیت در مالکیت و قوانین خاص برای نظارت و کنترل اشاره کرد .
تعریف نقل و انتقال سهام
نقل و انتقال سهام به انتقال مالکیت سهام از یک شخص حقیقی یا یک شخص حقوقی به یک شخص حقیقی یا یک شخص حقوقی دیگر گفته می شود . این انتقال در شرکتهای سهامی و بورسهای اوراق بهادار ممکن است انجام گردد .
مراحل نقل و انتقال سهام
در شرکت سهامی ، اگر شخص حقیقی یا حقوقی به هر دلیلی قصد خروج از شرکت یا واگذاری میزانی از سهام خود به شخص حقیقی یا حقوقی دیگر را داشته باشد باید نقل و انتقال سهام انجام گیرد .
مراحل و شرایط انتقال به اینگونه می باشد که ابتدا فروشنده و خریدار باید با هم بر سر قیمت و شرایط توافق داشته باشند و باید مورد رضایت تمامی سهامداران و اعضا هیئت مدیره نیز باشد. پس از آن صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده نقل و انتقال سهام در شرکت های سهامی خاص تنظیم می گردد که کلیه سهامداران چه خریدار چه فروشنده باید صورتجلسه را امضا نمایند. اگر کلیه سهامداران در جلسه مجمع عمومی فوق العاده حضور نداشته باشند باید آگهی دعوت صورت بگیرد و در روزنامه کثیرالانتشار چاپ گردد. اگر کلیه سهامداران در جلسه مجمع عمومی فوق العاده حضور داشته باشند دیگر نیازی به آگهی دعوت نمی باشد. بعد از تایید شرکا و اعضا برای قانونی کردن آن در صورتجلسه باید در اداره ثبت شرکت ها ثبت گردد.
نقل و انتقال سهام در شرکت های سهامی خاص طبق ماده 106 قانون تجارت از موارد آگهی ثبتی نیست به دلیل اینکه از امورات داخلی شرکت می باشد .
مدارک لازم جهت نقل و انتقال سهام
• کپی شناسنامه و کارت ملی تمامی شرکا
• شماره همراه به نام شرکا
• مدارک شرکت از جمله اساسنامه و آخرین تغییرات اعضا هیئت مدیره
• تنظیم صورتجلسه در مجمع عمومی فوق العاده و امضا توسط شرکا و اعضا
• پرداخت مالیات 4 درصد سرمایه فروشندگان سهام که به صورت الکترونیک می باشد و نیازی به حضور در اداره مالیات نیست و از طریق وارد شدن به سامانه درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی به آدرس https://my.tax.gov.ir قابل انجام می باشد .
• اخذ مجوزهای لازم در صورت مجوزی بودن جهت نقل و انتقال سهام
• زمانیکه یکی از شرکاء یا سهامدارن حقوقی باشد نامه نمایندگی و معرفی شخص نماینده
• زمانیکه که جلسه با حضور اکثریت برگزار گردد آگهی دعوت در روزنامه کثیر الانتشار که به چاپ رسیده باشد
• اصل وکالتنامه در صورتیکه وکیل دادگستری امور مربوط به ثبت را انجام میدهد .
جهت مشاوره رایگان و استعلام قیمت با ما تماس بگیرید